Hemifasiyal spazm nedir?

Hemifasiyal spazm yüzün bir tarafındaki kasların tik bozukluğuna benzer şekilde istemsiz, tekrarlayıcı olarak kasılmasıdır. Bu kasılmalar ağrılı değildir, hayati tehlike oluşturmaz ancak kişiyi sosyal hayatında rahatsız eder. Orta yaş kadınlarda daha sık görülür. Genellikle gözde kasılma ve istemsiz göz kırpma ile kendini gösterir, ilerledikçe yüzün alt yarısındaki kasların kasılması ve ağızda kaymalar başlar.

Fasiyal sinir, yüzün mimik kaslarını ve göz kapağının kapanmasını sağlayan kası uyaran sinirdir. Fasiyal sinirin beyin sapından çıktığı yerdeki bir atardamar basısı ya da yüze doğru olan seyiri sırasında oluşan tümör gibi nedenlerle olan basılar hemifasiyal spazma neden olabilir.  Nadiren multiple skleroz hastalarında da ortaya çıkabilir.

Tanı detaylı hastalık öyküsü ve nörolojik muayene ile koyulur. Sonrasında fasiyal sinire bası yapan nedenleri araştırmak için beyin MR ve etkilenen kasların tespiti için EMG çekilir.

Tedavisi için kesin etkili bir ilaç olmamakla birlikte botilinum toksini ya da bilinen adıyla botox enjeksiyonu başlangıçta kullanılır. Botox kalıcı olarak hastalığı tedavi etmemekle birlikte genellikle altı ayda bir tekrarlanması gerekir. Kalıcı tedavi sinire bası yapan nedenin cerrahi olarak uzaklaştırılmasıdır. Eğer sinire bası yapan beyin sapı çıkışındaki bir damar ise mikrovasküler dekompresyon ameliyatı kalıcı tedavidir. Mikrovasküler dekompresyon ameliyatı sonrası bazı hastalarda yüz felci gelişebilir ancak genellikle geçicidir. Ameliyat sonrası gelişebilecek en ciddi komplikasyon ise işitme kaybıdır ve deneyimli ellerde çok nadir görülür.

  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöromodülasyon Merkezi Sorumlusu
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD Öğretim Üyesi
  • İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi
  • Uluslarası Derin Beyin Stimülasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi – Türkiye Temsilcisi
  • Avrupa Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği (EANS) Fonksiyonel Grup Komite Üyesi